All for Joomla All for Webmasters

Το Σουφλι και το Μεταξι

Το Σουφλί και το μετάξι. Ο γέρος και η θάλασσα. Το κουκί και το ρεβίθι. Η ιστορία ενός τόπου, μιας πόλης που σήμερα θα μπορούσε να μας θυμίζει… παραμύθι ….

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου του 19ου αι. Χιλιάδες στρέμματα ‘μορεώνων’ παρέχουν τροφή στους δισεκατομμύρια εκείνους, μικρούς κατάλευκους μεταξοσκώληκες, που σκοπό της ζωής τους έχουν να κάνουν τη δική μας ζωή… τη ζωή των Σουφλιωτών… μεταξένια .

Για περισσότερο από ένα αιώνα , έως τα τέλη του 20ου οι Σουφλιώτες και οι Σουφλιώτισες κοπιάζοντας , μοχθώντας και πολλές φορές αγανακτώντας , εκτρέφουν στα κελάρια τους μεταξοσκώληκες και παράγουν χιλιάδες τόνους κουκούλια κάθε χρόνο. Δημιουργούν εργαστήρια και εργοστάσια  επεξεργασίας της μεταξωτής κλωστής . Εμπορεύονται τα κουκούλια τους αλλά κυρίως οι Σουφλιώτισες εργάτριες, υφάντρες, κεντήτρες, δημιουργούν έργα τέχνης, μετατρέποντας τη μεταξωτή κλωστή σε υφάσματα, κεντήματα, προκειμένου να καλύψουν όλες τις ανάγκες της ζωής τους.

Είναι εκπληκτικά μοναδική, η δεξιοτεχνία, η φαντασία, η μαεστρία,το μεράκι και η ιώβεια υπομονή που έχουν να επιδείξουν οι Σουφλιώτισες δημιουργώντας περίφημα σχέδια ύφανσης , δίνοντας τα πραγματικά ζωή .

Η παραδοσιακή αυτή τέχνη όμως, που άρχισε σταδιακά από τη δεκαετία του 1960 να φθίνει, παράλληλα με τη μείωση της εκτροφής του μεταξοσκώληκα, μας άφησε κληρονομιά αριστουργήματα μοναδικής και ανεπανάληπτης τεχνικής .

Στην απαρχή του 21ου αιώνα όμως , κάποιοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι είναι αδιανόητο , καταστροφή και ντροπή για ένα τόπο να αφήσει να χαθεί η νεότερη ιστορία τέχνης και τεχνικής που ‘δίδασκε’ πραγματικά το Σουφλί τα προηγούμενα χρόνια , πάνω στην ύφανση και το κέντημα .Έτσι λοιπόν ιδρύεται τον Οκτώβριο του 2000 ο « Σύλλογος φίλων Μετάξης και Διάσωσης – Διάδοσης Μεταξωτού και Παραδοσιακού Υφαντού και Εργόχειρου ‘ Η Χρυσαλλίδα ’» .

Η ίδρυση του Συλλόγου έγινε με την πρωτοβουλία της κυρίας Χρυσούλας Αραμπατζή – Κυριαζή και την αμέριστη συμπαράσταση του αείμνηστου Κακαλή Απόστολου , της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών Σουφλιωτών .

Σκοπός του Συλλόγου είναι :

Α) Η διάσωση παραδοσιακών παλαιών και νεότερων χειροποίητων υφαντών από πρώτη ύλη το μετάξι.

Β) Η διάσωση της υφαντικής και χειροτεχνικής μεθόδου δημιουργίας των παραπάνω ειδών.

Γ) Η διάδοση και η μετάδοση στις νεότερες γενιές της παραπάνω παραδοσιακής τέχνης και τεχνικής .

Δ) Η αξιοποίηση των εναπομεινάντων κατόχων της τέχνης και τεχνικής αυτής χάριν διατήρησης της τοπικής Ελληνικής παράδοσης.

Ο σύλλογος σήμερα αριθμεί 220 μέλη και οικονομικά στηρίζεται κυρίως στις συνδρομές των μελών του. (Υπήρξε χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης , της Τράπεζας Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και του κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλ. Κ. Κεραμέως.

Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του ο Σύλλογος έχει ιδρύσει παραδοσιακό εργαστήρι υφαντικής του μεταξιού με την επωνυμία « Γεωργία Αραμπατζή» . Πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ομιλίες, εκθέσεις που ως στόχο έχουν τη διάδοση και την εκμάθηση της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης . Έχει συλλέξει 200 και πλέον μεταξωτά υφάσματα και είδη ιματισμού τα οποία χρονολογούνται από το 1850 έως το 1970. Ο τρόπος συλλογής και η φύλαξή τους γίνεται με την υπόδειξη και συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη . Η συντήρησή τους γίνεται στο τμήμα συντήρησης του μουσείου.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλη η συλλογή προέρχεται από την ευγενική προσφορά των μελών και φίλων της «Χρυσαλλίδας» . Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας , κυρίως συναισθηματικής , βγήκαν από τα σεντούκια όπου ήταν καλά κρυμμένα και προσφέρθηκαν στο σύλλογο , ώστε να συντηρηθούν να φυλαχθούν και να εκτεθούν .

Ο Σύλλογος νιώθοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους δωρητές του και αναλογιζόμενος την ευθύνη που φέρει ως προς τη διάσωση – φύλαξη – προστασία – διάδοση της παραδοσιακής υφαντικής χειροτεχνικής μεθόδου  δημιουργίας μεταξωτών ειδών , προχώρησε πρόσφατα στην αποδοχή δωρεάς κτηρίου , επί της οδού Βας. Γεωργίου προκειμένου να στεγάσει την έδρα του και τις δράσεις του.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ευχαριστούμε θερμά:

Τα  μέλη μας, που χωρίς αυτά ο σύλλογος δεν θα είχε μορφή και υπόσταση.

Την τράπεζα της Ελλάδας και ιδιαίτερα τον πρώην διοικητή κύριο Νίκο Γκαργκάνα.

Τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Το κοινωφελές ίδρυμα Χαριλ. Κ. Κεραμέως.

Ευχαριστούμε θερμά και ιδιαίτερα, για τη δωρεά του κτηρίου τους:

Παναγιώτα Κουρούδη, Ζωή Κουρούδη, Ηλία Κουρούδη και Βλάση Βλασακούδη.

Τη Νομαρχία Έβρου για τη στήριξη που προσέφεραν στην πραγματοποίηση των δράσεων του Συλλόγου .

Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Τσιακίρης .